Kamnik

29. marca leta 1874 se je v Kamniku, na Šutni 16, rodil Rudolf Maister. Na to mimoidočega opozarjajo spominska plošča na hiši iz leta 1938 ter visoka generalova silhueta tik pred glavnim vhodom. V obnovljeni Maistrovi rojstni hiši je bil 23. novembra 2013 odprt muzej (enota Medobčinskega muzeja Kamnik) s stalno razstavo, razgibano zgodbo o Maistrovem življenju in delu, ki jo vedno znova dopolnjujejo tudi občasne razstave.

Dogajanju v Maistrovi hiši, kot ji radi rečejo domačini, dodajajo živahnost še Maistrovi večeri. Na njih sodelujejo različni predavatelji ter tudi dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Pred njihovo šolo jih na generala spominja njegov doprsni kip.

O tem, da je Kamnik tesno povezan s svojim slavnim rojakom, prav tako govorijo listina častnega meščana iz leta 1924, Maistrov most čez Kamniško Bistrico iz leta 1999, Maistrova ulica tik za njim, generalov spomenik na Grabnu iz leta 1970, ki je njegov prvi javni spomenik na Slovenskem, avtorja Antona Sigulina. Ob njem pa je bife Pr’ Maistru, v katerem se lahko odžejate celo z generalovim pivom.

Glas o slavnem možu izpod kamniških planin, ki je Slovencem obranil meje, širi tudi Društvo General Maister Kamnik. Na generalov rojstni dan, ki je od leta 1995 občinski praznik, ter na državni praznik, dan Rudolfa Maistra, 23. novembra, pa se Kamničani svojega rojaka spomnijo na različnih slovesnostih.

razglednica Kamnik – glavni trg
Kamnik – glavni trg, ok. 1895; hrani MMK.
fotografija Predmestje Šutna
Predmestje Šutna, ok. 1905; hrani MMK.
Rojstna hiša Rudolfa Maistra na Šutni 23
Rojstna hiša Rudolfa Maistra na Šutni 23; foto: Brut Carniollus.
Razstava Koroški plebiscit 1920
Razstava Koroški plebiscit 1920 v literaturi in glasbi 2020; foto Brut Carniollus.
Skip to content