Likovna umetnost, literatura, glasba, film

Likovna umetnost

Upodobili so ga slikarji, kiparji, med njimi Miha Maleš, Hinko Smrekar, Maksim Gaspari, Božidar Jakac, Franjo Sterle, Nikolaj Pirnat, Viktor Šest; Dušan Strle, Damijan Stepančič, Ciril Horjak, Anton Sigulin, Vlasta Tihec Zorko, Jakov Brdar, Metka Zupanič; Irena Brunec Tebi, Boštjan Putrih in drugi – Maistrova dediščina – NMS, MNOM, NMS.

Nikolaj Pirnat, 1926
Anton Sever, 1919
Maksim Gaspari, 1924
Franjo Sterle, 1927
Viktor Šest, 2005
Andreja Peklar, 2016
Miha Maleš, 1925

Literatura

O njem so pisali pisatelji: v romanih Jože Hudales, v knjigah za otroke Tone Partljič, Alenka Juvan, v drami Saša Vuga. Njegovo življenje in delo so raziskovali zgodovinarji, znanstveniki, na primer Lojze Penič, Bruno Hartman, Janez Švajncer; Mihael Glavan, Igor Grdina, Alenka Puhar, Milček Komelj za monografijo, ki je izšla v zbirki Album pri Mladinski knjigi 2018.

Tone Partljič: Deklica in general, ilustrator Anton Buzeti, 2011; foto: Zora Torkar.
Bruno Hartman: Rudolf Maister, general in pesnik 1979; foto: Zora Torkar.
Monografija Rudolf Maister, Sto let severne meje, Mladinska knjiga 2018; foto Zora Torkar.
Mihael Glavan: Naš Maister, ilustrator Damijan Stepančič 2019; foto: Zora Torkar.
Alenka Juvan: O Rudolfu brez brkov in Veroniki, ki je s kačjim repom namahala mamuta, ilustratorka Andreja Peklar, 2016; foto Zora Torkar.

Glasba

Veliko Maistrovih pesmi je uglasbenih, med najbolj znanimi je cikel Slovenske gorice, za katere je glasbo napisal Emil Adamič. Med starejšimi glasbeniki, ki so jih navdihnili Maistrovi verzi, so še Fran Gerbič, Matija Tomc, Gojmir Krek, Josip Prochazka, Ciril Vremšak, Vasilij Mirk, Radovan Gobec, med mlajšimi pa Jani Golob in Andrej Misson. Med še mlajšimi, v katerih delih je Maistrova pesem zazvenela kot šanson, sta Simon Skalar in Jure Ivanušič. Jakob Jež pa je uglasbil Odo generalu Maistru pesnika Janeza Menarta – Maistrova dediščina – UKM. 

Izkušnja, samospev Gojmirja Kreka, Ljubljana 1939; hrani NUK.
Kazen, Emil Adamič, okrog 1904; arhiv Novih akordov.
Cvete dekletu rožmarin (Rožmarin), Andrej Misson; hrani Andrej Misson.
Ljubezen, Ciril Vremšak; arhiv Lire.

Film

Videi in krajši filmski zapisi o Maistru in njegovem delovanju ter sodelavcih so nastali ob različnih priložnostih in tudi kot deli občasnih razstav v številnih ustanovah:

Skip to content