Ptuj

Če je Ptuj še na začetku 17. stoletja užival sloves enega najbogatejših manjših mest v tem kotičku Evrope, so ukinitev donosne trgovine z govedom in pogoste elementarne nesreče v naslednjem stoletju in pol to stanje zelo spremenile. Mesto je povsem obubožalo. Janez Jurij Maister se je leta 1750 priženil v hišo z današnjim naslovom Slomškova ulica 14 – Maistrov rod.

Na tej hiši je društvo General Maister Ptuj leta 2009 odkrilo spominsko ploščo, ki je nekoliko zavajajoča. Generalov oče Franc Maister se je leta 1826 namreč rodil v hiši z današnjim naslovom Ulica Viktorina Ptujskega 3, kupljeni leta 1804.

Čeravno Rudolf Maister na Ptuju ni nikoli živel, so Ptujčani tesno navezani nanj. Nenazadnje je njegov boj za severno mejo – Štajerska po koncu prve svetovne vojne Ptuj ohranil znotraj meja današnje slovenske države. Zato se ni čuditi, da mu je dalo omenjeno društvo v sodelovanju z Mestno občino novembra 2012 na tržnici pred rodbinsko hišo postaviti kip v naravni velikosti – javni spomeniki. Izdelala ga je akademska kiparka mag. Metka Zupanič.

razglednica Ptuj 1890–1892
Ptuj 1890–1892; hrani ZAP.
Spominska plošča Maistrovim prednikom
Spominska plošča Maistrovim prednikom na Slomškovi 14 na Ptuju; foto Damjan Lindental.
Hiša na Slomškovi ulici 14Hiša na Slomškovi ulici 14, v katero se je vselil prvi na Ptuju živeči neposredni prednik generala Maistra; foto Damjan Lindental.
Kip generala Rudolfa MaistraKip generala Rudolfa Maistra akademske kiparke mag. Metke Zupanič; foto Damjan Lindental.
Hiša z naslovom Ulica Viktorina Ptujskega 3Hiša z naslovom Ulica Viktorina Ptujskega 3, v kateri se je leta 1826 rodil Franc Maister, oče generala Maistra; foto Dejan Zadravec.
Skip to content