Zavrh

Notar Franjo Štupica je Maistra na oddih na Zavrh povabil po njegovi prisilni upokojitvi leta 1923. V spominu domačinov in okoličanov je v Štupičevi vili Maister pesnil – pesnik. Še rajši se je družil z gostiteljem, obiskoval njegove vinograde ter se srečeval z domačini. Na oddih na Zavrh je general prvič prišel leta 1924, nato še leta 1925 in 1929.

Kmalu po drugi svetovni vojni se je začelo spontano gibanje za javno spominjanje na Maistra, na njegove borce za severno mejo in na sodelavce v Narodnem svetu za Štajersko. Na Zavrhu so že leta 1961 ustanovili Turistično društvo in ga poimenovali po generalu. Leta 1963 so Maistru v čast zgradili razgledni stolp in odkrili spominsko ploščo – spominske plošče. To so bili prvi začetki javnega spominjanja na Maistra v Sloveniji. Prvo Maistrovo spominsko sobo so v nekdanji Štupičevi vili odprli leta 1986.

V Maistrovem letu 2018 je bila Štupičeva vila z okolico celovito obnovljena. V njej so odprli novo stalno razstavo Maister po Maistru. Štupičeva vila, Hiša spominjanja, kot so jo poimenovali avtorji razstave, vabi vse, ki želijo Maistra spoznati s povsem človeškega zornega kota, a hkrati kot odločnega vojaka, poveljnika, nežnega poeta, mecena. Štupičeva vila je postala prostor za raziskovanja, individualna razmišljanja, razpravljanja, srečevanja in nova spoznanja. V njej se ohranja spomin ter hkrati snuje prihodnost.

Maistrov kip Viktorja Gojkoviča
Maistrov kip Viktorja Gojkoviča pred vhodom na stalno postavitev; foto: Sara Badovinac.
Štupičeva vila na ZavrhuObnovljena Štupičeva vila na Zavrhu je postala »Maistrovo svetišče«; foto: Matjaž Bolčina.
Pogled na stalno postavitev Maister po MaistruPogled na stalno postavitev Maister po Maistru; foto: Sara Badovinac.
Maistrov razgledni stolpZ Maistrovega razglednega stolpa se vidi daleč naokoli po Slovenskih goricah, ki so Maistra kot pesnika »zadele« v dušo; foto: Marjan Toš.
Skip to content