Przemyśl

Mesto Przemyśl je bilo trgovsko, prometno in vojaško središče ob reki San s pomembnimi prometnicami, železnico in mostovi, ki so povezovali mesti Krakov in Lvov. Utrjeno mesto, ki je od konca 19. stoletja postalo pomembno vojaško središče, je bilo obkroženo s številnimi utrdbami, ki so varovale prometno križišče in vzhodne meje avstro-ogrske monarhije.

Rudolf Maister je bil v Przemyśl premeščen 1. novembra 1908 k domobranskemu pehotnemu polku št. 18 (K. k. 18. Landwehrinfanterieregiment Przemysl) – od kadeta do generala.  Polk je bil ustanovljen 1. maja 1889, po narodni strukturi moštva je bil sestavljen iz 55 % poljskih in 45 % rutenskih vojakov. Poveljstvo bataljonov je imel v mestih Przemyśl in Sanok. Po mnenju biografov je bil Maister v Przemyśl premeščen kazensko. Njegova premestitev je sovpadala z mednacionalnimi napetostmi, ki so dosegle vrhunec s streljanjem vojakov graškega 27. pehotnega polka na demonstrante in s smrtnimi žrtvami v Ljubljani.

Maister je najprej sam prebival v hiši na naslovu Srednia ulica 5, osem mesecev pozneje je v Przemyśl prišla tudi njegova družina in Maistrova mati. Živeli so v najeti vili v središču mesta v ulici Dworskega 62. Tudi v Przemyślu je nadaljeval s kulturnim udejstvovanjem – kulturnik – in njegov dom je postal pravo zatočišče Slovencev. 1. maja 1910 je napredoval v čin stotnika in jeseni 1912 postal poveljnik podčastniške šole. Zaradi pljučnice in vnetja rebrne mrene se je leta 1913 zdravil v Dalmaciji in v zdravilišču Heluan pri Kairu v Egiptu. Po šestmesečnem rehabilitacijskem dopustu je bil 1. novembra 1913 premeščen v črnovojniško častniško službo (Landsturm) v Celje. 7. decembra 1914 pa je bil v Mariboru dodeljen črnovojniškemu poveljstvu 26. polka.

razglednica Przemyśl pred prvo svetovno vojno
Przemyśl pred prvo svetovno vojno; hrani Przemysław Jaskółowski.
fotografija Stotnik Maister z družino in mamo v Przemyślu leta 1910
Stotnik Maister z družino in mamo v Przemyślu leta 1910; hrani družina Maister.
Hiša v Przemyślu
Hiša v Przemyślu, Srednia ulica 5, kjer je Maister živel leta 1908; foto: Robert Krmelj.
Skip to content