23. novembra bo v Maistrovi rojstni hiši živahno

V Rojstni hiši Rudolfa Maistra v Kamniku na Šutni 23 bomo v sredo, 23. novembra 2022, ob 11. uri na Maistrov praznik dan Rudolfa Maistra predstavili geolov  Maister na poti. Prav tako na ta dan ni vstopnine za ogled hiše in razstav.

Lani, 29. oktobra, smo na Zapricah, v prostorih Medobčinskega muzeja Kamnik predstavili Maistrovo virtualno pot, vseslovenski projekt, ki se ga je pod vodstvom kamniškega muzeja (katerega del je tudi Maistrova rojstna hiša) skupaj lotilo in ga uresničilo 15 slovenskih ustanov (muzejev, knjižnic, arhivov) in družina Maister. Tako je nastala največja in najbolj aktualna razstava o tem velikem Slovencu, oz. Rudolf Maister je tako vstopil v digitalni svet.  Široki množici, tudi tistim, ki le redko, ali pa sploh ne, zahajajo v muzeje, tudi strokovnjakom, pa se je ponudila možnost za raziskovanje in dopolnjevanje znanja o tem za Slovence pomembnem možu.

Že lani pa smo ustvarjalci virtualne poti obljubili, da jo bomo prenesli tudi v stvarni svet. Tako je nastal Geolov Maister na poti, ki je kot duša dvojčica virtualne poti na spletu. Po tej poti boste lahko pešačili, kolesarili ali jo prevozili z avtom; kakor vam drago. In kaj je  geolov (geocaching)? Na kratko: to je prostočasna aktivnost, pri kateri se iščejo t. i. zakladi; izvira iz ZDA in se je razširila po vsem svetu. Geolov Maister na poti smo postavili skupaj s Slovenskim geocaching klubom po (zaenkrat) slovenskih krajih oz. tistih, ki so zaznamovani že na zemljevidu Maistrove virtualne poti.  Tako se boste, če se boste podali z Maistrom na pot, lahko spet na svojstven način srečali z Maistrom, njegovim življenjem, delom in kraji, ki so del njegove zgodbe.

Se vidimo v Maistrovi rojstni hiši, 23. novembra ob 11. uri.

Foto: vabilo (oblikoval Ciril Horjak) na predstavitev geolova Maister na poti

Skip to content