Dragi Rudolf, vse najboljše za 149. rojstni dan!

Mesec marec, pomlad, Maistrov rojstni dan, praznovanje mesta pod gorami; takole nekako gredo stvari v tem času v Kamniku, ki se je leta 1995 odločil, da bo rojstni dan tega velikega moža, rojenega 29. marca 1874 v nekdanjem predmestju Šutna, občinski praznik. Vsako leto je na ta dan v Maistrovo hišo prost vstop za obiskovalce, letos pa bo ob 16. uri tudi javno vodstvo po občasni razstavi Sledi prve svetovne vojne – France Koblar in Andrej Perko, ki smo jo odprli 22. februarja 2023.

Dragi bralci in spremljevalci rubrike aktualno na Maistrovi virtualni poti ste že zgoraj v naslovu opazili, da tale letošnji Maistrov rojstni dan ni in ne bo kar tako, ampak Kamničane in vse Slovence opominja, da bo vojak in pesnik, osebnost, ki jo Slovenci moramo postaviti in postavljati (na to od enega rojstnega dne do drugega precej radi pozabimo) ob bok Primožu Trubarju, Juriju Dalmatinu, Francetu Prešernu, Jožetu Plečniku …, naslednje leto praznoval visoko okroglo obletnico. Tako kot jo je, denimo, omenjeni arhitekt svetovnega slovesa lani. In gotovo se boste spomnili tudi vi, kaj vse so mu ob tej častitljivi obletnici pripravili v Plečnikovi hiši v Ljubljani. Za prste obliznit, čeprav se mojster, ki je bil resen mož in velik asket, s tole oznako, morda pa tudi z dogodki in prireditvami o njem, ne bi vedno strinjal. Saj bi jih bilo zanj zagotovo čez mero in preveč: od za začetek razglasitve Plečnikovega jubilejnega leta, razstav v njegovi hiši spomina pa raznih priložnostnih zanimivo oblikovanih dogajanj, kot je npr. ogledovanje in obiskovanje njegove Ljubljane s kolesom, že leto prej je izšel celo strip o njem. Pa še kaj bi se našlo.

Toda vrnimo se k našemu Rudolfu, ki mu bo naslednje leto prineslo kar nekaj okroglih obletnic; poleg 150-letnice rojstva še 90-letnico smrti, 120 let bo preteklo od izida njegove prve pesniške zbirke z naslovom Poezije in 100 let, ko je postal častni meščan Kamnika. Razlogov za jubilejno leto, napolnjeno z dogodki in odmevi, toliko, da bi jih videl tudi slep, in slišal tudi gluh.

Foto: Rudolf Maister (avtor grafike Dušan Sterle)

Skip to content