Filmski večer v Muzeju nov. in sod. zgodovine Slovenije

Drage/-i obiskovalke/-ci sredinih večerov prve svetovne vojne, lepo vabljeni in vabljene

na sredin filmski večer 5. aprila 2023, ob 18 uri, v Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije. Film, ki ga bodo predvajali, bo s kratkim uvodom predstavila režiserka in scenaristka mag. Helena Pavlović Križaj.

V  več kot dvajsetletnem obdobju, odkar v Cekinovem gradu potekajo redna sredina predavanja o prvi svetovni vojni, so predvajali že več dokumentarnih filmov, serij in oddaj različnih televizijskih hiš, producentov in režiserjev. Med njimi so bila premierna predvajanja in pozabljeni filmski drobci iz arhivov. V prostorih Viteške dvorane so se pogovarjali in imeli v gosteh številne ugledne režiserje, ki so podobe vojne prelili v gibljive slike, ki so se vtisnile v kolektivni spomin.

Dokumentarni film, ki ga bodo predvajali tokrat na t. i. sredinem večeru, je vsebinsko samosvoj in nekoliko drugačen od preostalih tovrstnih filmskih zapisov.  Pripoveduje o prvi svetovni vojni, iskanju pogrešanega svojca in je nekakšen osebni razmislek o vojnah; je razmislek o nas in našem odnosu do ljudi in okolja, v katerem živimo.

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije se že dolgo ukvarjajo z razstavnimi in raziskovalnimi projekti, katerih izhodišče so osebne zgodbe, ki jih »zgodovinske zakonitosti« nikoli ne morejo povsem prekriti, niti osvetliti. Enako velja tudi za drugo svetovno vojno, za zbiranje gradiva o njej, raziskovanje ter spominjanje v različnih oblikah.

Foto: vabilo na filmski večer

Skip to content