Iz barvite zbirke Primoža Premzla, tudi o Maistru

Majski Maistrov večer bo obarvan bolj kulturnozgodovinsko. Vojna in politika bosta tokrat ostali nekoliko v ozadju. V generalovi rojstni hiši bo o svojem raznolikem in zavzetem delovanju v Mariboru ter širši okolici marsikaj povedal znani mariborski zbiralec, antikvar, galerist in založnik Primož Premzl. Z besedo in sliko nam bo predstavil svoje raziskovalno delo, svojo bogato zbirko in svojo ustvarjalno pot. Njegova zasebna zbirka, ki jo je zasnoval leta 1983, zajema več kot 20.000 enot starih vedutnih grafik, načrtov, risb, fotografij in razglednic Maribora ter bližnje okolice od 17. do sredine 20. stoletja. Pri raziskovanju zgodovine je postala neprecenljiv vir slikovnega gradiva. Znani mariborski antikvar in založnik je tudi lastnik pri nas najbogatejše zbirke zemljevidov Štajerske od 16. do konca 19. stoletja z več kot 200 enotami.

Premzlovo raziskovanje in delovanje pa je tudi opazno povezano z Rudolfom Maistrom. Leta 2018 je bil urednik (tudi marsikaj novega prispeval iz svoje zbirke) slikovnega gradiva za monografijo Rudolf Maister STO LET SEVERNE MEJE, ki je izšla pri založbi Mladinska knjiga v zbirki Album. Prav tako je bilo vse pozornosti vredno njegovo zavzemanje za to, da bi generalu postavili nov nagrobni spomenik oz. grobnico, in sicer tisto, za katero je načrte narisal znani slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Za svoje delo je Primož Premzl prejel kar nekaj nagrad, med drugim leta 2020 prestižno Schwentnerjevo nagrado in letos (2023) Glaserjevo listino za življenjsko delo.

Foto: Plakat za vabilo na predstavitev zasebne zbirke Primoža Premzla in njene dostopnosti za javnost

Skip to content