Marec – generalov mesec v Kamniku in Mariboru

Marec je v Kamniku mesec, ki je posvečen Rudolfu Maistru, namreč general je v tem mesecu v Kamniku 29. marca ugledal luč sveta; kot bi se reklo nekoliko arhaično. Tako različne kulturne ustanove, ne samo kamniški muzej, katerega enota je generalova rojstna hiša, tudi druge, v mestu in naokoli organizirajo različne obliko pomnika na tega velikega moža. Letos pa je vse skupaj še pomembneje, saj je leto 2024, ki ga je še zajeten del pred nami, Maistrovo. V generalovi rojstni hiši smo tako v sredo, 13. marca 2024, na Maistrovem večeru (potekajo enkrat na mesec ob sredah, od januarja do junija in od septembra do decembra) kot predavatelja gostili kustosa iz Muzeja novejše in sodobne zgodovine Marka Ličino. V predavanju, naslovljenem V iskanju jugoslovanske uniforme, je obiskovalcem, ki so dobro napolnili osrednji prostor generalove rojstne hiše, v besedi in sliki predstavil nove uniforme po razpadu A-O in nastanku nove Države SHS. 26. marca 2024, ob 17.30 je bila pred Maistrovo hišo tradicionalna podoknica kamniškega moškega zbora Solidarnost; v hiši pa so ob 18. uri odprli novo občasno razstavo Maister in rodni Kamnik. O njej so nekaj besed namenili tudi v kulturni panorami na Radiu Slovenija v programu Ars: https://ars.rtvslo.si/podkast/kulturna-panorama/408/175034070

  1. marca je bila v kamniškem Domu kulture občinska proslava. 29. marca, na generalov rojstni dan, pa so bila vrata njegovega nekdanjega doma na stežaj odprta ves dan; vstop je bil seveda prost.

V Mariboru so Maistru v čast pripravili več prireditev v ciklusu Spominjanja, 28. marca, dan pred generalovim rojstnim dnem, pa slovesno akademijo Maistru v spomin v mariborskem Narodnem domu.

Foto: z razstave Maister in rodni Kamnik

Skip to content