NAJ SE (GEO) LOV ZAČNE

Naslov je konkretno vabilo geolovcem in tudi tistim, ki to še niso, naj se podajo na lov za novimi zakladi na pred kratkim, 23. novembra 2022, v Maistrovi rojstni hiši v Kamniku predstavljenem (geo) lovu/geocachingu  Maister na poti.

Slovenci smo popotniki, zato imamo tudi pester nabor in izbor fizičnih poti, ki nas vodijo skozi zgodbe o življenju in delu naših velikih žena in mož  (čeprav je treba priznati, da je žena veliko manj). Imamo: Almin (Alma Karlin) literarni pohod pa Jurčičevo in Kosovelovo pot, Kosmačevo učno pot, Levstikovo od Litije do Čateža  …, tudi že nekaj manjših pohodov v posameznih krajih, poimenovanih po Maistru. Letos pa je na temelju virtualne Maistrove poti nastala še stvarna v obliki svetovnega gibanja geolov/geocaching, imenovana Maister na poti, na kateri iščete in odkrivate posebne sorte zaklade. Oba projekta, virtualna pot in geolov,  sta sad dela in prizadevanj 15 slovenskih kulturnih ustanov (muzejev, knjižnic, arhivov) in družine Maister. Pri geolovu pa smo intenzivno sodelovali še s Slovenskim geocaching klubom (Gregorjem Podkrižnikom in Romanom Reškom). Oba projekta je vodil Medobčinski muzej Kamnik, katerega enota je Rojstna hiša Rudolfa Maistra.

Maister je bil popotnik v stvarnem in duhovnem svetu: veliko se je selil že od rane mladosti, popotoval pa je tudi po svetu umetnosti, literature in slikarstva. Zato bo bogato raznolik (geo) lov  Maister na poti po 15 slovenskih krajih, nekaterih kulturnih ustanovah in zanimivih lokacijah na prostem privlačen za vse, ki jih zanima zgodovina, dediščina, lepota naše dežele ali pa samo Maistrova zgodba. In na koncu vsega še igra v igri. Ko obiščete vseh 15 postaj geolova in si na svoj evidenčni list odtisnete vse žige, si pridobite sledljivček z Maistrovim portretom. Oblikoval ga je Ciril Horjak. Sledljivček pa lahko namesto vas odpotuje npr. tudi na Kitajsko. O vsem tem si lahko preberete na: www.geocaching.com.  Nov gelov Maister na poti pa najdete tukaj: https://coord.info/BMBQGAQ

Foto: sledljivček z Maistrovim portretom, avtor Ciril Horjak

Skip to content