O okrogli mizi o Koroškem plebiscitu 1920: pogled v preteklost in sedanjost

V petek, 17. 9. 2021 je bila na gradu Zaprice okrogla miza o koroškem plebiscitu 1920: POGLED V PRETEKLOST IN SEDANJOST. Pogovor je vodila Alenka Juvan, njeni gostje pa so bili: Janez Stergar, zgodovinar, predsednik Kluba koroških Slovencev v Ljubljani; dr. Danijel Grafenauer, zgodovinar z Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani, predsednik Kluba koroških Slovencev v Mariboru; mag. Rudi Vouk, odvetnik, narodnopolitični delavec iz Celovca, in Nanti Olip, učitelj, predsednik ZNP pri Narodnem svetu koroških Slovencev v Celovcu.

Janez Stergar in Danijel Grafenauer sta predstavila zgodovinska dejstva  o koroškem plebiscitu, s katerim smo Slovenci 10. oktobra 1920 izgubili velik del Koroške. Volivci so na t. i. ljudskem glasovanju med Kraljevino SHS in Republiko Avstrijo izbrali slednjo. Grafenauer je tudi predstavil različne dileme glede odločitve in napake plebiscitne propagande. Avstrija, ki je Slovencem v različnih pogodbah, dogovorih in sporazumih obljubila enakopravnost in zaščito na vseh področjih, je na dane obljube in zapisane zakone preprosto pozabila.

Kakšne tragedije, kršitve človeških in pravnih zakonov so po plebiscitu Slovenci doživljali in jih še danes, sta poslušalcem plastično orisala Rudi Vouk in Nanti Olip – od odhoda številne koroške inteligence v Kraljevino SHS, ansšlusa 1938, leta 1958 ukinjenega dvojezičnega šolstva itd.

Še posebej so gostje opozorili na to, da Slovenci koroškega plebiscita ne moremo praznovati, kljub lanski skupni prireditvi slovenske in avstrijske strani ob stoletnici tega dogodka v Celovcu. Prav tako so se vsi strinjali, da mora Slovenija nujno notificirati ADP, ki je s 7. členom pomembni pravni temelj za Slovence na avstrijskem Koroškem. Asimilacija, je dejal mag. Vouk, nezadržno napreduje (Slovencev je danes le še okrog 10. 000), morda pa je svetel žarek zavedanje in želja tretje generacije po vračanju k svojim slovenskim koreninam.

Vabljeni k poslušanju na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=AX8Di6eaVaU

Skip to content