Rudolf in Vojko … in še kaj

Tole je skrajšan naslov nove slikanice za otroke, ki bo izšla konec maja letos pri Založbi Pivec v Mariboru. Malo zagoneten je tale naslov, zagotovo, dodatek pa se glasi takole: ali kako je Maister v 47 ubranil Maribor. Zdaj je najbrž vse skupaj malo bolj jasno. Gotovo pa ostaja še vprašanje, kdo sploh je tale skrivnostni Vojko. Tega vam zaenkrat ne izdam, boste morali potrpeti do izida. Slikanico bomo najbrž najprej predstavili v Mariboru (ki ga je Maister ubranil in nam ga ohranil), zatem pa v Kamniku, Ljubljani in upam, da še kje.

Vendar naj omenim vsaj nekaj dogodkov, ki so že zaznamovali leto generala Rudolfa Maistra. Najprej tiskovna konferenca 5. februarja v Maistrovi rojstni hiši. Na njej smo predstavili program oz., kaj vse v tem letu načrtujemo v Kamniku. Zatem je bila 6. februarja okrogla miza o Maistrovem letu na mariborski televiziji; v njej smo sodelovali mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednica ZDGM, Aleš Arih, predsednik mariborskega domovinskega društva, dr. Gregor Antoličič, prof. na FF v Mariboru, in jaz. Z nami se je pogovarjal novinar in urednik Stane Kocutar. Pa na javno vodstvo po občasni razstavi Zgodbe Maistrovih predmetov 21. februarja ob 18. uri; ne smem pozabiti, če se ozrem zelo malo in precej na hitro nazaj.

Pa pojdimo še malo naprej, vsaj do Rudolfovega rojstnega meseca marca: malo pred generalovim rojstnim dnem, 26. marca, bomo v njegovi rojstni hiši na Šutni odprli novo občasno razstavo z naslovom Rudolf Maister in njegov rodni Kamnik; ki ga je imel rad, ga je tudi vsaj dvakrat obiskal, pa tudi njegovi prebivalci so mu bili pri srcu. Prav tako lahko rečemo, da je bila prva beseda, ki jo je kot majhen otrok slišal, gorenjska. In tako je tudi govoril, torej gorenjsko, vse do svoje smrti 1934.

Ilustracije za knjigo Rudolf in Vojko, to je ena izmed njih, so delo znane slikarke Ejti Štih.

Skip to content