Sledi prve svetovne vojne – France Koblar in Andrej Perko

Rojstna hiša Rudolfa Maistra v Kamniku v sredo, 22. februarja 2023, ob 18. uri prijazno vabi na odprtje občasne razstave Sledi prve svetovne vojne – France Koblar in Andrej Perko. Razstava je portret dveh ustvarjalcev: literata in fotografa. Na ogled so postavljene črno-bele fotografije, ki jih je Andrej Perko posnel na popotovanju, ko sta skupaj z ženo Andrejo Koblar Perko prehodila dobršen del »vojne« poti njenega deda, poznejšega uglednega slovenskega intelektualca dr. Franceta Koblarja. Le-ta jo je kot mlad avstro-ogrski častnik preživel med prvo svetovno vojno in jo pretresljivo opisal v svojih dnevnikih.

Dr. France Koblar se je rodil 29. novembra 1889 v Železnikih. Študiral je slavistiko in latinščino na Dunaju, diplomiral je na Filozofski fakulteti v Ljubljani, doktoriral pa leta 1941, prav tako v Ljubljani. Deloval je kot pisatelj, profesor, literarni zgodovinar, urednik, literarni in gledališki kritik. Umrl je leta 1975 v Ljubljani.

Andrej Perko se je rodil leta 1946, diplomiral na Fakulteti za strojništvo v Ljubljani, nato pa študiral na Pedagoški akademiji – likovna smer. Zatem se je likovno izobraževal na številnih delavnicah. Ukvarja se predvsem z analogno črno-belo fotografijo in starimi foto-grafičnimi tehnikami. Seznam njegovih samostojnih in skupinskih razstav je bogat in raznolik. Živi in dela v Vipavskem Križu.

Razstava bo na ogled do jeseni 2023. Ob odprtju razstave se bo Alenka Juvan, soavtorica razstave, pogovarjala z Andrejo Koblar Perko, vnukinjo dr. Franceta Koblarja, in avtorjem fotografij Andrejem Perkom.

Z “vojne” poti Franceta Koblarja, foto: Andrej Perko

Skip to content