Smrt Maistrove žene Marije

Na današnji dan, 19. septembra, leta 1938 je v Mariboru za rakom na želodcu umrla Marija Maister. Pokopali so jo na mariborskem mestnem pokopališču Pobrežje, zraven njenega moža Rudolfa Maistra, ki je umrl 4 leta prej (1934).

Rudolf Maister se je z 11 let mlajšo Marijo Sterger (včasih zapisano Stergar) poročil leta 1905 kot mlad avstro-ogrski poročnik. Marica, kot so jo klicali doma, je bila hči dr. Stanka Stergerja, zdravnika, in Antonije Mankoč, hčerke premožnega trgovca iz Trsta. Mati je pri Maričinih dveh letih umrla na drugem porodu. Marica se je pozneje z očetom iz Logatca preselila v Ljubljano in tam končala višjo dekliško šolo. Bila je zelo nadarjena za jezike, še posebej pa je bila navdušena nad francoščino in nad francosko kulturo nasploh. S svojim znanjem francoskega jezika je ob prevratu pomagala možu kot prevajalka pri pogovorih z antantnimi častniki. Za to je dobila tudi državno odlikovanje. Prav tako je bila pozneje silno dejavna na kulturnem in socialnem področju. V Mariboru je slovela kot prava narodna dama. V časopisu Slovenec sta društvi, v katerih je intenzivno delovala in bila tudi njuna predsednica, 21. septembra 1938 objavili takole osmrtnico:

»NEIZPROSNA SMRT JE VZELA NEPRIČAKOVANO IZ NAŠE SREDE NAŠO VELEZASLUŽNO IN NEPOZABNO USTANOVITELJICO IN PREDSEDNICO, GOSPO MARIJO MAISTROVO, VDOVO GENERALA. POGREB PREDRAGE POKOJNICE BO V SREDO, DNE 21. SEPTEMBRA OB-5 POPOLDNE, IZ KAPELICE NA MESTNEM POKOPALIŠČU. NAŠI PREDRAGI PREDSEDNICI, KI JE VODILA NAŠI DRUŠTVI OD USTANOVITVE DO NJENE PRERANE SMRTI IN JIMA POSVETILA Z VELIKO LJUBEZNIJO VSE SVOJE SILE, BODI OHRANJEN HVALEŽEN SPOMIN. MARIBOR, DNE 20. SEPTEMBRA 1938.

»POČITNIŠKI DOM KRALJICE MARIJE”, »ŽENSKO DRUŠTVO V MARIBORU”

Foto: Marija Maister

Skip to content