Ta (veseli) dan kulture, 3. december (2022)

Na današnji dan pred 222 leti se je rodil naš veliki Prešeren. In veliki Maister mu je napisal te verze:

Odkar so tvoje pesmi zadonele in prst duševno si nam razoral ter sile mrtvemu telesu dal, se vijejo pred nami ceste bele.

Na rojstni dan Franceta Prešerna slovenske kulturne ustanove na široko odprejo vrata in Na ta veseli dan kulture vabijo v svoje hrame.

Ljubitelji kulture se lahko napotijo v muzeje, galerije, knjižnice po vsej Sloveniji in si privoščijo lepote in znanja, kolikor jim srce poželi. Vstopnine za stalne razstave, različne občasne postavitve, oglede rojstnih in spominskih hiš, muzejev, knjižnic in vseh dogodkov na ta dan ni. Praznik, ki v koledarju sicer ni zapisan kot praznik, pa Slovenci praznujemo že več kot dve desetletji (od leta 2000). Rudolf Maister, ki je bil tudi pesnik, slikar in velik navdušenec nad knjigami, tudi resen poznavalec starih tiskov in neumoren zbiralec knjig že v gimnazijskih letih, bi bil takega dneva zagotovo vesel. Zato tukaj namig, ker je to stran, ki je namenjena predvsem Maistru in vsemu, kar se v zvezi z njim dogaja: pridite v njegovo rojstno hišo v starem delu Kamnika, sprehodite se po stalni in občasni razstavi, oglejte si filme …; v Ljubljani v Muzeju novejše zgodovine Slovenije pa si lahko, poleg vseh drugih seveda, ogledate razstavo Slovenci v XX. stoletju, ki govori o najrazburljivejšem obdobju slovenske zgodovine (vse od prve vojne do samostojne Slovenije); morda si vzamete še čas za Narodni muzej in pa NUK. Na štajerskem koncu pa ne smete mimo celjskih muzejev, vsaj malo, za en pogled, se ustavite tudi pri Narodnem domu, v katerega je Maister pogosto zahajal, ko je služboval v Celju. In potem Maribor z Muzejem narodne osvoboditve, posebej razstavo o Maistru Na desni ga, na levi ni – pred nami svetli cilj leži. Ta dan, ko Slovenci kulturi  namenjamo nekoliko več pozornosti, je zagotovo mamljiv obisk in ogled maistriane – Maistrove knjižnice (od leta 2018 kult. spomenik državnega pomena), ki jo hrani Univerzitetna knjižnica na Gospejni ulici v Mariboru; čisto blizu generalovega spomenika na trgu, imenovanem po njem seveda.

Foto: Ljubljanski zvon v Maistrovi knjižnici v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Skip to content